شاخص صلح جهانی Global Peace Index2017
گزارش “موسسه اقتصاد و صلح” با موضوع رتبه بندی سال 2017
جهت دانلود این گزارش کلیک کنید
? «موسسه اقتصاد و صلح» در جدیدترین گزارش خود، «شاخص صلح جهانی 2017» را منتشر کرد. براساس نتایج «شاخص صلح جهانی 2017»، از 163 کشور و دولت مستقل مورد بررسی،93 کشور بهبود و 68 کشور نیز افت را در شاخص صلح خود تجربه کردند. در این رابطه با ثبت بهبودی 28/0 درصدی در شاخص کل، جهان در سالی که گذشت صلحآمیزتر شد، گرچه در یک دهه گذشته افت شدیدی در صلح و امنیت حاصل شد.
? در این فهرست، ایسلند بدون تغییر نسبت به رتبهبندی سال گذشته، همچنان صلحآمیزترین کشور جهان لقب گرفت. منطقه خاورمیانه نیز برای پنجمین سال متوالی، ناامنترین منطقه جهان معرفی شد. در این منطقه عربستان سعودی، پس از لیبی بیشترین افت را در رتبهبندی صلح امسال داشته است. آمریکا نیز با سقوط 11 پلهای در جایگاه 114 جهان ایستاد. ایران اما توانست با صعودی 4 پلهای و ایستادن در رده 129 یکی از بهترین عملکردها را به ثبت برساند. همچنین در میان اقتصادهایی که بیشتر آسیب را از خشونت داشتند، اقتصاد ایران با تحمل هزینه 9/7 درصدی از تولید ناخالص داخلی، در رده 87 متضررترین اقتصادها قرار گرفت.
? براساس نتایج «شاخص صلح جهانی 2017»، ایران در رتبهبندی امسال با جهشی 4 پلهای در رده 129 صلحآمیزترین کشورهای جهان در میان 163 کشور ایستاد. ایران که در سال گذشته با امتیاز 2/411 در رتبه 133 این فهرست قرار داشت، امسال توانست با کاهشی 0/043 امتیازی (کاهش امتیاز به معنی بهبود در وضعیت صلح است) در شاخص صلح خود در رده 129 بایستد. «موسسه اقتصاد و صلح» همچنین در یکی از بخشهای گزارش خود هزینههایی که جنگ و خشونت برای اقتصادها به همراه داشته را برآورد کرده است. بر این اساس، اقتصاد ایران با تحمل هزینه خشونت حدود 103/7 میلیون دلاری (برابر با 7/9 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور براساس معیار برابر قدرت خرید در سال 2016) در رده 87 این معیار ایستاد. در این فهرست سه کشور سوریه، عراق و افغانستان در رتبههای اول تا سوم قرار گرفتند (کشورهایی که بیشترین هزینه را از خشونت و جنگ متحمل شدند) و کشورهای سوئیس، اندونزی و ایسلند سه رده انتهایی را بهدست آوردند.
? در گزارش صلح امسال، منطقه خاورمیانه برای پنجمین سال متوالی بهعنوان ناامنترین منطقه جهان لقب گرفت. میانگین شاخص صلح این منطقه با افزایش نسبت به سال گذشته به سطح 2/559 رسید. در این منطقه ایران یکی از بهترین عملکردها را به ثبت رساند و در میان 10 کشور برتر منطقه قرار گرفت. عربستان اما با افزایش 0/136 امتیازی در شاخص صلح و سقوط 4 پلهای بدترین عملکرد را در منطقه به ثبت رساند و در رده 133 این فهرست ایستاد (در سطح جهانی نیز عربستان سعودی در کنار کشورهای اتیوپی، بروندی، مالی و لسوتو، بهعنوان 5 کشوری که بیشترین افت را در شاخص صلح داشتند معرفی شد). این نهاد درگیریها و دخالتهای عربستان در سوریه و یمن از سوی داعش و سایر عناصر وابسته را از دلایل اصلی کاهش شاخص صلح این کشور عنوان کرده است.