مدلهای خطمشی گذاری و تحلیل خطمشی در بخش عمومی
بخش چهاردهم
مدل اقماری
جهت دریافت فایل ، کلیک کنید
مدل اقماری
رهبران جامعه، قوای مختلف حکومتی، عامه مردم و گروههای ذینفوذ هر یک به نحوی در وضع خطمشیهای عمومی مؤثر بوده در شکلگیری آنها نقش دارند. ارائه یک الگو که بخواهد به طور ثابت ارتباط بین عوامل مذکور را نشان دهد، نمیتواند جوابگوی شرایط و موارد مختلف و متنوع باشد. زیرا در هر مقطعی که یک خطمشی خاص در حال وضع و شکلگیری است، یکی از مراجع نقش اصلی را ایفا میکند و سایر آنها به عنوان عوامل مؤثر بر خطمشی تأثیر میگذارند. ممکن است اغلب خطمشیهای عمومی به وسیله قوه مقننه وضع گردد در این صورت مطابق شکل زیر مجلس در این مورد محور اصلی و مرکز است و سایر مراجع نقش عوامل ذینفوذ یا اقماری را نسبت به آن مرکز ایفا میکنند.
در مورد دیگری ممکن است قوه مجریه نقش محور را داشته باشد و سایر مراجع به صورت مؤثر به عنوان اقمار آن عمل نمایند. بدین ترتیب در مدل اقماری خطمشیگذاری، در موارد مختلف، مراجع و سازمانهای متفاوتی نقش محور و عوامل مؤثر یا اقمار را ایفا میکنند. بر اساس منطق اقتضایی در خطمشیگذاری، یک فرآیند معین و یک سازمان یا مرجع خاص به طور مطلق و همیشگی در کار خطمشیگذاری عمومی دخیل نمیباشد بلکه در شرایط و موقعیتهای گوناگون فرآیندهای متفاوت به وسیله مراجع مختلف به کار گرفته میشود.
مدل اقماری در حقیقت نمونه توسعه یافته مدل گردونهای است. اما با این تفاوت که در مدل گردونهای به صورت اقتضایی با خطمشیگذاری عمومی برخورد گردیده است و به صورت ثابتی در نظر گرفته شده است. مدل اقماری در واقع برخوردی اقتضایی با مدل گردونهای میباشد.