نظام جایگزین
مدل مردمی مدیریت بحران
مدیریت مردمی بحران، نیازمند “نظام جایگزین” در بستر اجتماعی است.
در نظام جایگزین، مردم بهگونهای سازمان مییابند که در هنگام وقوع حادثه، جایگاه جدید خویش را برعهده میگیرند. هر فرد با آموزشهای کددار و رسمی که قبل از بحران دیده است، بلافاصله در جایگاه خویش قرار میگیرد.
مثلا فردی آرایشگر است، در زمان بحران، لباس امدادیاش را میپوشد و آن استاد دانشگاه، راننده آمبولانس میشود و معلم، برقکار ساختمان و آن دیگری لولهکش و ..
این نظام جایگزین ویژه مدیریت بحران، ساختاری قانونمند اما مردمی دارد.
↙️ بدون شک طراحان نظام جایگزین سازمانهای مردم نهاد هستند. که ما در این عرصه هنوز ابتدای راه هستیم.بسیاری بینظمیها، ناآرامیهای اجتماعی، فقدان آرامش در تصمیم گیریو ضعف و رنگ پریدگی ِ “تعهد” در حوزه اجتماعی، ناشی از کم ظرفیتی مردم شریف و مهربان ما و یا ناشی از عدم تواتمندی جوانان پاک نهاد ما نیست، قطعاً ناشی از فقدان درک درستی از مدلها و سازههای اجتماعی تحولخواه است.
↩️ تجارب ارزشمند برخی ملل نشان میدهد چگونه از سازههای اجتماعی با راهبردهای «مردمی/مردمی» و «مردمی/دولتی» در حل بحرانهای عظیم بهره میبرند.سونامی ژاپن آنقدر عظیم و گسترده بود که طومار هر کشوری را بهم بپیچد اما آنها با همان مدل “نظام جایگزین” توانستند در کمترین زمان ممکن از پس آن برآیند.
? تجارب گذشته در زلزله بوئین زهرا، طبس، رودبار و بم موجود است و باید حلاجی و بررسی شود. در این میان، عملکرد جهادسازندگی در زلزله رودبار و منجیل، از لحاظ آثار و ارکان و روند مواجهه با زلزله قابل تامل و الگوگیری است.
با آرزوی تداوم چنان حرکت ناب مردمی با حضور مقدس و جهادی جوانان در مدیریت بحرانها.
✍️ مهندس ناصر صاحبی