چشمانداز 2030 و قرارداد اجتماعی عربستان سعودی: ریاضت و تحول
چتم هاوس – جولای 2017
جهت دریافت این چشم انداز، کلیک کنید
در این گزارش آمده است که «درحال حاضر، حاکمان و شهروندان عربستان سعودی پذیرفتهاند که باید آیندهای را در نظر بگیرند که در آن نفت نقش بسیار نازلتری نسبت به گذشته ایفا کند. این امر مستلزم تغییر ضمنی قرارداد اجتماعی میان حکومت و حکومتشوندگان است. به عبارت دیگر، اصلاحات اقتصادی، بدون اصلاحات سیاسی و فرهنگی-اجتماعی غیرممکن است». این گزارش میافزاید «اگر توانایی دولت عربستان برای توزیع ثروت برای مدتی طولانی محدود شود، باید بر منابع جایگزین مشروعیت تمرکز کند. این به معنای مشورت بیشتر و مشارکت عمومی در تصمیمگیری است.
چشمانداز 2030 به معنای میزانی از آزادسازی اجتماعی است تا بتواند صنعت سرگرمی و گردشگری را توسعه دهد و نیز اصلاحات گستردهای در آموزش و پرورش به وجود بیاورد. یکی از نقاط چالشبرانگیز این چشمانداز، محدود کردن مفتیهای محافظهکار عربستان است که تا اندازه زیادی آنها را به حاشیه میراند».
تمرکز اصلی این گزارش بر این مسأله است که اگر عربستان به دنبال تغییرات چشمگیر اقتصادی و نهادینه کردن آن است، باید با بازخوانی مجدد قرار داد اجتماعی زمینه را برای مشارکت بیشتر مردم فراهم آورد و بر رشد اجتماعی و شبکههای اجتماعی تأکید کند. در غیر این صورت، نه تنها دستیابی به اهدف چشمانداز موفقیت آمیز نخواهد بود بلکه پیامدهای منفی امنیتی، سیاسی و اجتماعی در پی خواهد داشت.