گزارشی از موسسه مکنزی با عنوان «به دست آوردن شغل، از دست دادن شغل: تحول نیروی کار در دوران اتوماسیون»
جهت دریافت نسخه الکترونیکی فایل،کلیک کنید
-
-
- موسسه مکنزی در گزارشی با عنوان «به دست آوردن شغل، از دست دادن شغل: تحول نیروی کار در دوران اتوماسیون» که دردسامبر 2017 به انتشار آن دست زده است، به بررسی مشاغلی میپردازد که تا سال 2030 میتوانند به صورت اتوماتیک انجام شوند و یا به واسطه اتوماسیون ایجاد میشوند
-
فنآوریهای اتوماسیون یا خودکارسازی از جمله هوش مصنوعی و رباتیک، مزایای چشمگیری برای کسبوکارها، اقتصاد، افزایش بهرهوری و رشد اقتصادی فراهم میآورد. اما میزان و گستره جایگزینی فنآوریها با کارگران به سرعت توسعه و انطباق، رشد اقتصادی و افزایش تقاضا برای کار بستگی دارد.
بر اساس این گزارش «در حالی که حدود نیمی از فعالیتهای کاری در سطح جهان، پتانسیل فنی اتوماتیکشدن را از طریق انطباق با فنآوریهای کنونی دارا هستند، نسبت مشاغلی که تا سال 2030 واقعاً جایگزین میشوند، پایینتر است. دلیل این مسأله را باید در عوامل فنی، اقتصادی و اجتماعی جستجو کرد که بر انطباق تاثیر گذار هستند». بر اساس سناریوهای مختلف این مطالعه «در 46 کشور مورد بررسی، بین تقریباً صفر و یکسوم فعالیتهای کاری تا سال 2030 میتوانند جایگزین شوند». این نسبت در کشورهای مختلف متفاوت است، چه آنکه اقتصادهای پیشرفته بیشتر درگیر اتوماسیون هستند.
حتی با اتوماسیون نیز تقاضا برای کار و کارگر میتواند با افزایش رشد اقتصادی بیشتر شود. افزایش درآمد و همچنین مصرف بهویژه در کشورهای در حال توسعه، افزایش مراقبتهای بهداشتی برای جوامع سالخورده، سرمایهگذاری در زیرساختها و بخش انرژی، و سایر روندها موجب گسترش تقاضا برای نیروی کار میشود که میتواند جایگزینیِ کارگران را جبران کند. همچنین سرمایهگذاریهای بیشتر در زیرساختها و ساختوساز در برخی اقتصادهای پیشرفته باعث کاهش خطر کمبود شغل میشود.
نتایج این مطالعه نشان میدهد که «تا سال 2030، 75 تا 375 میلیون کارگر (3 تا 14 درصد نیروی کار جهان) باید دستهبندی شغلی خود را تغییر دهند. علاوه بر این، تمامی کارگران به انطباق نیاز دارند چراکه فنآوریهای مربوط به کار آنها مداوماً در حال پیشرفت و تکامل بیشتر است. این انطباق میتواند نیاز به تحصیلات بالاتر یا کسب مهارتهای اجتماعی، احساسی، خلاقیت و سایر مهارتها باشد».
در عین حال دو قطبی شدن توزیع درآمد میتواند در ایالات متحده و سایر اقتصادهای پیشرفته تدوام پیدا کند و درعین حال ممکن است تقاضا برای اشتغال با دستمزد بالا نیز بیشتر شود اما دستمزهای متوسط کاهش پیدا کند.
در چین و سایر اقتصادهای در حال ظهور، مشاغل با دستمزد متوسط مانند کارهای خدماتی و ساختمانی احتمالاً موجب بیشترین رشد در مشاغل شده و طبقه متوسط را به طرز قابلتوجهی افزایش خواهند دارد.
برای دستیابی به نتایج مطلوب، «سیاستگذاران و دستاندرکاران باید مزایا و منافع اتوماسیون را در نظر بگیرند و در عین حال به جانشینی کارگران بهواسطه پیشرفت و گسترش فنآوریها نیز توجه کنند. علاوه بر این، انطباق و سازگاری در میان کارگران اهمیتی حیاتی دارد. اصصلاح نظامهای آموزشی برای کسب مهارت در دانشآموزان نیز تاثیری تعیین کننده دارد. اگر نظام آموزشی در اولویت قرار نگیرد و اصلاحات لازم در آن در راستای خلاقیت، کارآفرینی، مهارتآموزی و آشنایی با فنآوریهای روز صورت نپذیرد، دستیابی به رشد اقتصادی پایدار ممکن نیست».