《پیشنویس لایحه شفافیت》
مرکز بررسیهای استراتژیک
جهت دریافت نسخه الکترونیکی فایل،کلیک کنید
? خانههای آهنی را به خانههای شیشهای تبدیل کنید!
⭕ پس از افشای فیشهای حقوقهای نامتعارف و اعلام عزم جدی دولت بر شفافسازی امور عمومی جامعه، رئیس جمهور محترم بر تحقق شفافیت در حوزههای مختلف امور عمومی تأکید کرده و تهیه لایحه جامع شفافیت را در زمره برنامههای خود اعلام کردند. اکنون، پیشنویس لایحه مورد نظر با استفاده از نتایج مطالعات تطبیقی و آسیبشناسی وضع حقوقی موجود بویژه با لحاظ نکاتی که در بالا گفته شد تهیه گردیده و این گزارش، مبانی، مفاد و رویکردهای کلی آن را تبیین میکند.
1⃣ «شفافیت» پروژهای است که متعاقب آزادیهای مطبوعات، بیان و اطلاعات و عمدتاً از دهه ۱۹۷۰ به این سو در کشورهای مختلف توسعه یافته، تعریف شده و مفاد آن به مرور زمان، اجرا، تثبیت و تقویت شده است. هدف این پروژه، در معرض عموم قرار دادن کلیه امور عمومی جامعه است.
2⃣ پروژه مذکور درصدد است به جای اطلاعرسانیهای موردی، گزینشی، مقطعی و توأم با سوگیری در مورد مسایل و موضوعات جامعه، امکان اطلاع و آگاهی عموم مردم از همه امور جامعه را به صورت بدون تبعیض، مستمر و صرف نظر از انواع تحلیلهای ممکن فراهم کند.
3⃣ هدف نهایی این پروژه، جایگزینی 《فرهنگ شفافیت》 به جای 《فرهنگ اسرارگرایی》 است. فرهنگ اسرارگرایی، فرهنگ غالب در کشورهای در حال توسعه و کلیه کشورهایی است که در آنها فساد شیوع دارد. برآیند فرهنگ اسرارگرایی این است که آگاهی مردم از چند و چون امور جامعه ضرورت ندارد مگر در حدی که مقامات و مسؤلان جامعه صلاح بدانند.
4⃣ کشورهایی که درصدد استقرار فرهنگ شفافیت برآمده و تجربیات نسبتاً موفقی نیز در این زمینه دارند با شعار «خانههای آهنی را به خانههای شیشهای تبدیل کنید» و تصویب قوانین مختلف، اعم از جدید و اصلاحی، درصدد حمایت از شفافیت امور برآمده و اسرار بودن امور را تنها در حد ضرورت، مجاز شناختهاند. در واقع، شفافیت به معنای نفی تأسیسها و نهادهای حافظ اسرار یا محرمانگی نیست.
5⃣ در کشور ما، بررسی سیاستها، قوانین، مقررات و رویههای موجود نشان میدهد که 《فرهنگ اسرارگرایی》 بر حوزههای مختلف جامعه حاکم است.
6⃣ تأسیسهای حقوقی حافظ اسرارگرایی همچون مصلحت عمومی، امنیت ملی، اطلاعات طبقهبندی شده، هتک حرمت، نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی و حریم خصوصی مکرراً مورد استناد و تأکید قرار میگیرند و تأسیسهای مرتبط با شفافیت نظیر آزادی بیان، حق دسترسی به اطلاعات و شفافیت دارایی و درآمد مسئولان و کارگزاران نظام نیز کاملاً تحت الشعاع تأسیسهای اسرارگرا قرار دارند. در زمینه حمایت از افشاگران فساد و منابع خبری، نظاممند بودن لابیگری، شفافیت وضعیتهای تعارض منافع نیز تاکنون سیاستها و قوانین قابل توجهی تصویب نشده است.
7⃣ مطالب 《گزارش توجیهی پیشنویس لایحه شفافیت》 متناظر و متناسب با مفاد پیشنویس لایحه شفافیت تنظیم شدهاست. در بخش اول که به کلیات لایحه اختصاص دارد مفهوم شفافیت و انواع آن، اهداف لایحه و مبانی و توجیهات شفافیت امور عمومی و تجربیات نظامهای حقوقی فرانسه و آمریکا در حمایت از شفافیت توضیح داده شده است. سپس، در پرتو مفاهیم، مبانی و نتایج مطالعات تطبیقی، آسیبها و راهکارهای حمایت از شفافیت در نظام حقوقی ایران بررسی شده است. بخش دوم به توجیه و تبیین الزامات عام شفافیت که شامل احکام شفافیت سازمانی، اطلاعاتی، نظام ارتباطی (لابیگری)، وضعیتهای تعارض منافع، مسافرتهای خارجی و افشای فساد میشود و بخش سوم به توجیه و تبیین الزامات شفافیت در حوزههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، اداری، قضایی، تقنینی، اطلاعاتی – امنیتی و امور دفاعی میپردازد. سرانجام، در بخش چهارم، سازوکار حمایت از شفافیت که با عنوان شورای عالی شفافیت در پیشنویس لایحه گنجانده شده است توجیه و تبیین شده است.
۱ دیدگاه
نوش دارو پس از مرگ سهراب . اینست روایت تلخ تاریخ ۴۰ سال اخیر . اولا با فساد گسترده در قوای سه گانه بعید به نظر می رسد این لایحه تصویب شود . ثانیا قانون در این کشور حتی اگر تصویب شود ضمانت اجرایی ندارد. ثالثا گویی سران قوا با این وعده های پر آب و تاب ملت را به تمسخر گرفته اند و کمدی فساد را به نمایش عمومی گذاشته اند . هر چند رسیدن به این لوایح نقطه شروع احترام به ملت و مردم می باشد.